SELECTED FREQUENTLY ASKED QUESTIONS TEXAS LICENSE TO CARRY (LTC) - MILITARY
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This is NOT A COMPLETE LISTING:  See the complete listing at: http://www.dps.texas.gov/RSD/CHL/faqs/index.htm

Application Issues:

1. Q:  What are the requirements for obtaining a Texas License to Carry a Handgun
(LTC)?

NOTE: Active Duty Military receives an under 21 age waiver; so you can be 18-20 yrs. old and still obtain a TX LTC

A: Texas Government Code Chapter 411, Subchapter H sets out the eligibility criteria that must be met. Applicants must be at least 21 years of age (unless active duty military) and must meet Federal qualifications to purchase a handgun. A number of factors may make individuals ineligible to obtain a license, such as: felony convictions, some misdemeanor convictions, including charges that resulted in probation or deferred
adjudication; certain pending criminal charges; chemical or alcohol dependency; certain
types of psychological diagnoses, and protective or restraining orders. The state
eligibility requirements can be found in GC §411.172. The federal firearms disqualifiers
can be found in 18 USC 44 §922.

You must also submit a completed application, pay the required fees, complete all
required training and submit required supplemental forms and materials.

2.  Q: I’m under 21 years of age and in the US Military; can I get my Texas License to
Carry (Concealed Handgun License)?

A: Yes, the State of Texas waives the 21 and older requirement for active duty service
members. You still cannot purchase handguns, but you can legally possess them.

Some suggestions for obtaining a handgun in order to take the Texas License to Carry
Course Proficiency Test:
a. If you have one, you can use a valid Military Handgun Weapons Qualification
Card in lieu of actually shooting the qualification.
b. Rent a handgun from the Rod & Gun Club
c. Borrow a handgun from a friend or relative
d. Have a friend or relative ‘gift’ you a handgun

3.  Q: How do I apply for a Texas License to Carry a Handgun (LTC)?

A:  Applicants for an original (first-time) LTC should submit an online application, and
schedule an appointment for fingerprinting. Applicants must also complete four to six
hours of classroom training, pass a written examination and pass a proficiency
demonstration (shooting). All classroom and proficiency must be conducted in Texas by
a LTC instructor certified by DPS.  Upon successful completion of the training class, the instructor should provide each student with a Certificate of Training (CHL-100). It is the student’s responsibility to submit this form to DPS to complete the application. Instructors should not submit the form for the student

4.  Q: Once I submit my application, when should I expect to receive my license?

A:  DPS will make every effort to issue your license within 60 days of receiving the
completed application packet. If the application is incomplete or requires additional
information to complete the background check, you will be notified in writing

5. Q:  How much does it cost to obtain or renew a License to Carry a Handgun (LTC)?

NOTE: Active Duty Military cost for original TX LTC and TX LTC renewal is $FREE

A:  The standard fee for an original LTC is $140. The standard fee for a renewal of a LTC is $70. However, Texas law provides for some discounts if you meet certain special conditions. A complete list of fees along with the special conditions can be found on the fee schedule.

6. Q:  Is there a cost for fingerprinting?

A:  Yes. There is a fee charged for fingerprint services (approximately $10). For additional information regarding the Fingerprint Application Services of Texas (FAST) please visit the TX DPS website at: Fingerprint Services

7.  Q: Do I have to be a resident of Texas to obtain a Texas License to Carry a
Handgun (LTC)?

A:  No. Per Texas Government Code §411.173, legal residents of another state or persons who relocate to Texas with the intent to establish residency may obtain an LTC. Those individuals must submit an application, pay the required fees, successfully complete the required training in Texas and submit all supporting documents. They also must submit form CHL-6, two passport style photos and a copy of their out of state driver license or state issued identification card. Note, however, that all LTC applicants must be legal residents of Texas or another state.

Reciprocity Issues:

8.  Q:  I have a Texas License to Carry a Handgun (LTC). Does this allow me to carry
my handgun in another state?

A:  If there is a reciprocity agreement with Texas, then you may be eligible to carry a
handgun in the other state. A reciprocal agreement does not automatically authorize a
Texas license holder to carry in another state. It is important to review the agreement for
specific details or limitations. Reciprocal agreements and unilateral proclamations can
be found on our website at: http://www.dps.texas.gov/RSD/CHL/legal/reciprocity/index.htm.

9. If I have a Texas License to Carry a Handgun (LTC) and I am traveling to another
state with a reciprocal agreement, what are my responsibilities?

A: If you are in a state that has reciprocity with Texas, you must follow that state’s laws for carrying a handgun. The same responsibility applies to anyone from another state when traveling in Texas; they must follow Texas laws for carrying a handgun. Most states will have a website for their carry licenses or permits that specify their laws. Alternatively, you may contact the other state and ask what their laws are for carrying a handgun while in that state.

A:  Reciprocal agreements and unilateral proclamations can be found on the TX DPS website at:  http://www.dps.texas.gov/RSD/CHL/legal/reciprocity/index.htm

10:  Q:  I'm in the military and have a Concealed Carry Permit from another state. Can I transfer this to Texas?

A:  Not at this time. However, Texas may or may not recognize your states carry permit
under reciprocity agreements, please check the reciprocity map on the TX DPS website
to be sure. However, it is highly recommended that you obtain a Texas License to
Carry if you will be residing in the state versus simply visiting for a short time. That way,
you are familiar with Texas laws regarding where you can / cannot carry and Texas
laws regarding use of deadly force. License fees for active duty military are waived, so
you are only paying for the cost of the course ($45 at Ft. Bliss Rod & Gun Club – with
new membership) and fingerprinting ($10 at most places).
